Colombia, tweede in de Copa America: Argentinië wint de titel

Met een doelpunt van Lautaro Martinez in de 112e minuut werden wereldkampioenen Argentinië zondag gekroond tot tweevoudig Copa America-kampioen door Colombia met 1-0 te verslaan in extra tijd in de Copa America finale gehouden in de VS in Miami.

Colombia kwam heel dicht bij het winnen van de Copa America 2024-titel na een spannende finale in het Hard Rock Stadium in Miami, waar ze in extra tijd verloren van Argentinië dankzij een doelpunt van Lautaro Martinez.

La Tricolor arriveerde met een hoge motivatie na het uitschakelen van mede-titelkandidaat Uruguay in de halve finales dankzij het doelpunt van Jefferson Lerma in Charlotte. De Albiceleste van hun kant versloegen Canada zonder veel moeite in New Jersey.

De ploeg van Néstor Lorenzo nam het initiatief in de eerste minuten van de wedstrijd. Jhon Córdoba kwam zelfs dichtbij de openingstreffer met een kopbal die rakelings naast het door Emiliano ‘Dibu’ Martínez verdedigde doel ging.

De eerste waarschuwing van Argentinië kwam enkele minuten later met een schot van Lionel Messi dat Camilo Vargas met weinig kracht kon controleren. Op deze manier bleef de eerste helft tussen de twee teams doelpuntloos.

In de tweede helft was er een controversiële actie na een overtreding op Jhon Córdoba in het strafschopgebied, die de VAR niet als penalty beschouwde. Aan de andere kant kreeg Luis Díaz een overtreding op zijn keel die ook niet werd bestraft.

Argentinië kwam dicht bij een doelpunt in de 90 minuten van de normale tijd. Maar de scheidsrechter keurde uiteindelijk het doelpunt van Nicolas Gonzalez af wegens buitenspel. De finale werd dus beslist in extra tijd.

Colombia kreeg nieuw leven in de extra 30 minuten met de introductie van Juan Fernando Quintero, maar dit zou niet genoeg zijn om te proberen ‘Dibu’ Martínez in de problemen te brengen.

Alsof dat nog niet genoeg was, hadden de Albiceleste Lautaro Martinez, die verantwoordelijk zou zijn voor het bezegelen van het resultaat en dus de titel. Dit kwam voort uit een snel herstel waarbij hij profiteerde van een loze pass om Camilo Vargas te verslaan met een schot dat moeilijk te controleren was.

Daarmee behielden de Argentijnen de titel die ze een jaar geleden in Brazilië 2021 wonnen, toen ze de gastheren versloegen. Ze evenaarden ook de prestatie van Spanje om de continentale titel en een WK twee keer op rij te winnen.

Hoewel de teleurstelling van de verloren finale blijft, liet Colombia een geweldig niveau zien in deze Copa America met een zeer competitief niveau waardoor ze ver konden komen en met James Rodriguez als uitblinker, die de stuurman was van een team dat 50 miljoen Colombianen deed dromen van een nieuwe titel.