Colombia wreekt Copa-verlies met overwinning op Argentinië

Het nationale team van Colombia heeft een historische overwinning behaald in de achtste speeldag van de kwalificaties voor het WK in de Verenigde Staten, Mexico en Canada 2026, na wereldkampioen Argentinië met 2-1 te hebben verslagen in het Metropolitano Roberto Meléndez stadion.

De overwinning was een zoete wraak voor het Colombiaans elftal dat in juli in de finale van de Copa America had verloren van Argentinië.

Met Rodriguez als aanjager op het middenveld en Luis Diaz als dreiging met zijn snelheid langs de flanken, zat Colombia er goed bovenop in de eerste helft tegen een traag Argentinië, zonder de geblesseerde Lionel Messi.

Colombia nam in de 24e minuut de leiding uit een vrije trap. James Rodriguez gaf vanuit een korte hoekschop een voorzet aan de achterste paal waar Yerson Mosquera opkwam om de bal binnen te koppen.

Dit is Mosquera’s eerste doelpunt in een shirt van het nationale team. De 23-jarige verdediger uit Antioquia nam de basisplaats in na de blessure van Carlos Cuesta en de schorsing van Yerry Mina, die gele kaarten kreeg in de wedstrijd tegen de Peruanen.

Maar drie minuten na rust kwamen de bezoekers op gelijke hoogte toen een misplaatste pass van Rodriguez werd opgepikt door Nicolas Gonzalez, die wegraasde, Mosquera afhield en langs de oprukkende Colombiaanse doelman Camilo Vargas schoot.

Twaalf minuten later herstelde Colombia zijn voorsprong op controversiële wijze. Daniel Munoz ging neer na een uitdaging van Nicolas Otamendi en na een paar minuten werd de scheidsrechter naar de VAR-monitor gestuurd en kende hij een penalty toe. James nam het op tegen strafschopspecialist Emiliano Martinez en schoot zelfverzekerd binnen, waarbij hij de keeper de verkeerde kant opstuurde.

Door dit doelpunt evenaarde James Rodríguez Falcao als Colombia’s topscorer in de geschiedenis van de kwalificatiewedstrijden, met elk 13 gescoorde doelpunten. Daarnaast is de middenvelder Colombia’s beste assistent in de kwalificatiegeschiedenis, met 11 assists tot nu toe.

Colombia-aanvaller Jhon Duran miste een grote kans om de 3-1 te maken toen hij vrij stond in het midden van het strafschopgebied, maar recht op Martinez schoot.

Met dit resultaat heeft de Colombiaanse nationale ploeg 16 punten behaald in de kwalificatie, blijft het ongeslagen en stijgt het gedeeltelijk naar de tweede plaats in het klassement. Colombia had Argentinië al 17 jaar niet verslagen in dit toernooi. De wereldkampioenen gaan nog steeds aan de leiding met 18 punten.

Colombia gaat op 10 oktober in El Alto op bezoek bij Bolivia en op 15 oktober in Barranquilla bij Chili in de volgende kwalificatieronde.