Copa América 2024: Colombia verslaat Uruguay met tien man en neemt het in de finale op tegen Argentinië

Colombia is door naar de finale van de Copa America 2024! De ploeg van Néstor Lorenzo versloeg Uruguay met 1-0 en speelt tegen Argentinië voor de continentale titel. Met een doelpunt van Jefferson Lerma en ondanks dat het 50 minuten met een man minder speelde bleef Colombia de winnende ploeg in het Bank of America Stadium in Charlotte.

Het Colombiaanse nationale team gebruikte veel tactiek en strategie in hun voetbal om Uruguay gisteravond met 1-0 te verslaan en zich te plaatsen voor de finale van de Copa America, tegen Argentinië, zondag in Miami.

De wedstrijd van gisteravond was, zoals verwacht, niet gemakkelijk. Uruguay, dat altijd bekend heeft gestaan om zijn doortastendheid, probeerde de thuisploeg in het nauw te drijven en creëerde een aantal risicovolle situaties die niet werden benut, vooral door Darwin Núñez.

Het eerste gevaarlijke schot van de wedstrijd ging naar ‘Tricolor’. Na 13 minuten spelen brak Luis Díaz behendig uit over links en gaf een voorzet die Daniel Muñoz bij de tweede paal binnenkopte, maar zijn schot ging net naast de rechterpaal van Rochet. Even later had Jefferson Lerma een schot van halve afstand, maar de bal ging naast.

Het antwoord van de blauwhemden kwam in minuut 17 met een duidelijke kans. De briljante steekbal van Facundo Pellistri op Darwin Núñez, die zich ondanks de uitdaging van Carlos Cuesta vrij speelde en over het doel schoot. De Liverpool-spits kreeg enkele minuten later zijn revanche, maar miste opnieuw zijn kans.

Nog voor het half uur kreeg Uruguay een nieuwe kans. Maximiliano Araújo profiteerde van een fout in de Colombiaanse defensie om lang uit te halen en door de besluiteloosheid van Johan Mojica leek Darwin Núñez te schieten, maar zijn schot scheerde net langs de lat.

Maar Colombia liet zich niet van de wijs brengen. James Rodriguez werd alleen gelaten en kreeg ruimte op rechts. De ’10’ mikte en stuurde een sensationele voorzet het strafschopgebied in, die Jhon Cordoba in de lucht won, maar zijn kopbal niet kon richten.

En in de slotminuten van de eerste helft werd de score gebroken. Vanuit een hoekschop gaf James Rodriguez een voortreffelijke voorzet op Jefferson Lerma, die vervolgens doelman José María Giménez versloeg door de bal in het net te koppen.

De tweede had later kunnen komen. Een assist in het strafschopgebied voor Richard Ríos, die met zijn linkervoet bij de tweede paal schoot, maar Sergio Rochet redde met een reflex.

Vlak voor rust werd Daniel Muñoz, die al een waarschuwing had gekregen, geprovoceerd. Temidden van een menigte spelers kneep Manuel Ugarte de Antioquiaan en hij reageerde met een elleboog. De Mexicaanse scheidsrechter gaf hem een tweede gele kaart en stuurde hem vervolgens weg.

Na de rode kaart van Daniel Muñoz moest coach Néstor Lorenzo de opstelling veranderen om de verdediging opnieuw samen te stellen. Jhon Arias maakte plaats voor Santiago Arias.

Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg de Colombiaanse centrale middenvelder Richard Ríos na 55 minuten een zeer zware tackle op de flank. Hoewel hij door wilde gaan, vroeg de Palmeiras-speler uiteindelijk om vervangen te worden door Matheus Uribe. Lorenzo maakte natuurlijk van de wissel gebruik om James Rodríguez, onlangs gewaarschuwd en erg boos op de scheidsrechter, te vervangen door Kevin Castaño.

Met de versterking van het Colombiaanse middenveld ontaardden de acties in een flinke clash en fysieke duels. Luis Díaz was onmisbaar in deze duels. Met zijn snelheid en gevaarlijke acties zorgde hij voor gevaar voorin. Natuurlijk kwam Uruguay dichtbij met een schot van Darwin Núñez binnen het strafschopgebied, maar Camilo Vargas en de paal voorkwamen de gelijkmaker.

In dit heen en weer geschuif koos coach Marcelo Bielsa ervoor om zijn topspeler in te brengen: Luis Suarez. De aanvaller van Inter Miami kreeg zijn eerste duidelijke kans in de 71e minuut, toen hij een vrije trap nam op de rand van het strafschopgebied en een schot loste, maar de paal zei nee. Even later kreeg Fede Valverde een kans met een schot van halve afstand, maar hij miste nipt.

Met nog een kwart van de wedstrijd te gaan, zette Néstor Lorenzo de aanvallende problemen opzij en concentreerde hij zich op het versterken van de verdediging. In deze volgorde maakte Jhon Córdoba plaats voor Yerry Mina. Hierdoor bleef Luis Díaz over als enige aanvallende speler, terwijl de verdediger van Cagliari deel uitmaakte van de vijfkoppige achterlinie.

Uruguay drong volledig naar voren en begon met voorzetten in het strafschopgebied gevaar te stichten, maar de nationale verdediging reageerde op de best mogelijke manier. In de slotminuten was het enige wat nog gedaan moest worden, vasthouden en de bal zo ver mogelijk bij Camilo Vargas vandaan houden.

Colombia kreeg de kans om de wedstrijd af te sluiten in de 87′, toen de onlangs geïntroduceerde Luis Sinisterra het duel won en Matheus Uribe één-op-één liet staan, die in absolute eenzaamheid over het doel schoot en ongelooflijk het doel miste. Het is moeilijk te geloven wat de ervaren middenvelder miste.

Dezelfde middenvelder uit Antioquia kreeg een tweede kans in de blessuretijd, na een majestueuze assist van Luis Sinisterra. Uribe schoot krachtig, maar Rochet redde op miraculeuze wijze.

Uiteindelijk won Colombia met een nipte marge en plaatste zich voor de finale van de Copa America, die ze aanstaande zondag 14 juli in Miami zullen spelen tegen Argentinië, de huidige kampioenen van de competitie.

Dit wordt de derde finale voor het nationale team. De eerste werd met 1-0 verloren in 1975 in een extra wedstrijd in Caracas, tegen Peru, en de tweede werd gewonnen tegen Mexico, 1-0 met een doelpunt van verdediger Iván Ramiro Córdoba.